Spring naar inhoud
Je kunt nu op dit plan stemmen

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Je kan reageren t/m 15 juni.

Van donker naar licht, ochtendgloren van hoop

Door: Johan Akkerman en Peggy van Gelderen
15 juni 2024

In december hult het Museumkwartier in duisternis voor theatrale lichtkunst. Met nieuwjaar wordt dit een laserlichtshow vanaf de Peperbus

In de decembermaand laten we in het Museumkwartier een aantal kleine straatjes in donkerte hullen. Deze donkerte vormt de basis om kleine en grotere verhalen van licht te kunnen zien en ervaren. De straatjes vormen het decor voor theatrale lichtkunst, die ontworpen zijn met respect voor mens en dier. 
 
Op de locatie gaat zoveel mogelijk straatverlichting en particuliere verlichting uit op een nog n.t.b. tijdstip. Het theatrale licht neemt de straten over. Een verrassend changement in een decor van monumentale oude straatjes en architectuur van Zwolle. 

Het contrast waarmee we werken om vanuit donkerte een openbaring van licht te maken, werkt goed om een momentum te creëren waar we iets bijzonders laten zien; Een beleving in licht van Hoop en Perspectief. 

Dieptewerking, spanningsveld en illusionaire ruimtes die middels de lichtontwerpen zichtbaar worden gemaakt. Op de oude muren, om de hoeken, in de bochten en/ of deuren. Dit kan worden bewerkstelligd door lichtontwerpen te maken met kleurenwerking en Lichtlijnen die je verrassende perspectieven laten beleven in het thema hoop. 
De bezoeker doet mee in het spel door het schaduweffect van zijn aanwezigheid.
  
Om 24:00 uur 31 december transformeert de subtiele theatrale lichtbeleving in het museumkwartier als climax naar een lichtshow van laserlicht in perspectieve lijnen vanaf de Peperbus over de hele stad.  Overgaand in een nieuw ochtendgloren van hoop voor het jaar 2025. Een lasershow dat vanuit alle wijken van Zwolle te zien zal zijn. 
 
Begin December kunnen Zwollenaren kunnen zelf ook aan de slag met hun ochtendgloren, via een Social-Design gesprekstool halen we berichten en vormen van hoop op in de wijken.  Dit kan op een volgende manier vorm krijgen: In performance achtige setting halen ‘hoopvangers’ verhalen van hoop op, gewapend met een artistieke brievenbus/stofzuiger o.i.d. Dit is mogelijk als educatieproject op scholen, waarbij kinderen verbeelden waar zij op hopen.  
Deze opgehaalde ‘ideeen van Hoop’ worden meegenomen in de te ontwikkeling lichtontwerpen in  het museumkwartier. 
 
SAMENWERKENDE PARTIJEN: 

We zullen samenwerken met oa; 
 
Instituut Lichtontwerpen en Happy Tunnel. (Bob van der Klauw en Bastiaan Schoof)
 
Instituut lichtontwerpen weet de ervaren Lichtontwerpers te benaderen die in het vakgebied werkzaam zijn in de Openbare buitenruimte, Musea en de Theaters. 
 
Zo kunnen we van Instituut Lichtontwerpen bijvoorbeeld het team van de Theatermachine benaderen voor de lichtbeleving in het museumkwartier of andere licht professionals. 
 
Voor de Lasershow vanaf peperbus over de hele stad zijn we voornemens DTL Etwin Zijlstra te benaderen. 


Locatie:
Museumkwartier
Ik zoek advies of hulp van deze organisatie:
Hulp bij fondsenwerving, vrijwilligers voor de realisatie, Gemeente Zwolle voor de vergunningen en financiele ondersteuning.

Argumenten

Argumenten voor

Nog geen reacties geplaatst

Argumenten tegen

Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel